Egyéb, varrás

Hogyan készül a matatózsák?

Ezt a szuper kis fejlesztő játékot nem én találtam fel (pedig de jó lenne). Sokáig váratott magára, hogy bele kezdjek a varrásába de felesleges volt eddig húzni mert rém egyszerű. Leírni sokkal több időbe kerül, mint megcsinálni. Megpróbálom egyszerűen és érthetően végig vinni titeket a varrás lépésein, ahogy én csinálom. 

“Mert aki nem ért hozzá az tanítja!” (Muhahaha :P)

Anyagszükséglet:

 • Olló, varrógép, cérna
 • 4 db 5*25 cm pamutvászon anyag
 • 2 db kb 20*20 cm-es pamutvászon anyag
 • Kb 15*15 cm-es átlátszó fólia (vastagabb genotherm vagy viaszos vászon)
 • Töltőanyag (szilikon golyó vagy rizs, köles ami van)
 • Apró kincsek kb 10 db (egy darabból álló nem túl nagy figurák)

Akkor kezdjük, fogjuk a fóliát ès…

  A fóliára színnel lefelé nagyjából talpszélesen rávarrjuk az első csíkot.
  Aztán a színén néhány milliméter szélesen letűzzük.
  A folyamatot megismèteljük minden oldalon. Nem kell full precízen illeszteni az anyagot, de azèrt nagyon görbe se legyen.
  Így néz ki varrás után
  Így pedig amikor már a felesleges lelógó részt levágtuk. Ráfektetjük a kiválasztott anyagokra amik a belseje és a hátulja lesznek.
  Ha te sem tudsz vagy szeretsz mérnöki pontossággal szerkeszteni és/vagy egyenesen vágni, ne pánikolj én sem. Nem is kell ebben az esetben. Én úgy választottam anyagot, hogy a belseje legyen piros a hátulja pedig mintás.
  Mutatom a sorrendet. Legalul van a piros anyag, rajta színnel felfelé a mintás (ez lesz az alja majd), legfelül pedig színnel lefelé a fóliás rész.
  Éés mehet a varrás, de csak 3 oldalon. Itt a képen látszik mennyire nem vagyok precíz az anyagok illesztèsènèl. Összevarrás után szépen körbe lehet vágni. A sarkainál pedig ferdén kell bevágni, hogy kiforditás után is jól álljon.
  Mehet a kifordítás.
  Ha kifordítottuk akkor érdemes az összevarrt 3 oldalt letűzni szintén pár milliméter szélesen.
  Ha ez is kész akkor jöhet a töltés. Ebből a szilikon golyóból kb fél kg-t érdemes belerakni. Nagyjából a zsák 3/4-éig, hogy jól lehessen kutatni benne. Ja igen, a kincseket se hagyd ki belőle.
  A legfontosabb rész következik. A gombostűzès. Ezt ne hagyd ki, különben magadat és a varrógépedet szivatod meg a mindenhova guruló golyók miatt. Szóval a fólia felett alaposan gombostűzd le a nyílást. A tetején is érdemes szépen igazgatva gombostűzni, hogy szépen záródjon a szája letűzésnél.
  Tádáámmm kèsz is. Lehet örülni.

  Kiegészítenèm mèg azzal, hogy lehet rá egy kis akasztót varrni amire ráakaszthatod a kincsek kinyomtatott és laminált fotóját. Vagy kèszíthetsz hozzá kis kártyákat is róluk. A kincsek lehetnek apró figurák, golyók, gombok, de lehet a gyerekek által lefestett apró kavicsok is. 

  Mindig felügyelet mellett játszon vele a gyermek, mert bár profin megvarrtuk a zsákot, (ugyanis vèrprofik vagyunk nyilván) de baleset bármikor történhet. 

  És mi mindent fejleszt? Türelmet (bár futás közben megtalálni benne bármit is igen nagy kihívás lehet), finommotorikát, szem-kèz koordinációt, memóriát (megjegyezni miket kell megtalálni). Ha a gyerek fejére tesszük ( mert miért is ne) akkor egyensúlyozást is. Plusz amit még kitaláltok hozzá. A gyerekek igen kreatívak tudnak lenni ilyen helyzetben. 

  Remèlem èrthető a leírás ès már èlvezitek is az alkotást ès a játèkot.

  Ha elkèszítettètek mutassátok meg nekem is! 😘

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s