Egyéb

Modern mosipelusozás

2015. tavaszán kezdtünk el mosható pelenkát használni Lénának aki akkor volt 3 hónapos. Még pocakban volt amikor már olvasgattam a témáról de olyan távolinak és ijesztőnek tűnt. Aztán az első hónapok állandó tarkón fosásai, combnál kikandikáló foltok és gombásodás az eldobhatóban megadta a löketet, hogy belevágjunk a mosható pelenkázásba. Kellett egy kis idő amíg átálltunk de azóta is töretlenül mossuk, immár a második gyerek pelenkáit.

FB_IMG_1526813243584

Megpróbálom összefoglalni miért jó a babának, a családnak és az élővilágunknak is a mosható pelenka.

A mai modern mosható pelenkákat nem nehéz használni. Mint mindenben a mosipelenkák világában is számtalan lehetőség van színre, formára, fazonra, méretre, alapanyagra. Én most csak azt mutatom meg, hogy nekünk mi vált be. Kezdetben kínából rendelt pelusokat használtunk. Jó jó de egy évnyi használat után megadták magukat úgyhogy helyettük hazai és európai pelusokat vettünk. Bizony nagyon sok magyarországi édesanya varr szuper pelusokat. De a nagyobb márkák is megérik az árukat hiszen a minőségük miatt is tovább használhatóak akár több gyereknél is. Vagy el is adhatod ha már kinövi a gyermek. Melyik eldobhatós pelenka tud ilyet? 😉

No, aki még nem látott mosipelust annak bemutatom a pul külsőt. Ez egy olyan anyag ami nem engedi át a nedvességet (azért nagy mennyiség után de) viszont enyhén szellőzik, ami miatt nem lesz dunszt a pelusban. Ezeket a külsőket ezer és egy mintában lehet kapni mindenkinek a saját ízlése szerint. De léteznek zsebes, 2in1, allinone pelusok is. Mindenki megtalálhatja a számára és babájának ideálisat.

IMG_20180520_130611

A belsejébe rakjuk a nedvszívó rétegeket. Sok lehetöség van erre is. Nekünk az ikeás tetra (verhetetlen) és egy mikroszálas pamut betét a nyerő kombináció. A külső záródás lehet patentos vagy tépőzáras. Ízlés kérdése plusz a benne lévő szabadulóművésztől is függ.

Vegyük sorra hogyan zajlik a pelenkázás?

Nos, összekészíted a tiszta pelust a kezed ügyébe, megnedvesíted a kis popsitörlőket (ó bizony ezeket is mossuk és mosóhálóba gyűjtjük). Kicsomagolod a bébit, lemosod amit kell, becsomagolod a bébit. Biztonságba helyezed a bébit majd következik az öblítés. Ha anyatejes kaki van a pelusba azt 2 másodperc alatt le lehet csapatni a zuhany alatt. Létezik úgy nevezett kakifogó papír amit wcbe lehet dobni a kakival együtt de nekünk nem jött be. Felesleges volt. Szóval öblítés és mehet a pelus gyűjtő vödörbe. Nem sikáltam foltokat, de akinek erre igénye van megteheti. Szerintem felesleges idő töltés a pelusokat csillivillire sikálni. De én a sima gyerekruhákat se sikálom. 😋

Persze sokan úgy vannak vele, hogy én biza’ nem mosom a sz@rt. Hát elárulom én se. Leöblítem és kész. Nekem sokkal jobban fájt állandóan súrolni a gyerek ruháit mert kifolyt az eldobhatósból a kaki. És büdös volt, a szemetes hamar megtelt az is büdös volt. Persze vannak ezek a pelusvödrök amik egyenként zacskózzák a pelenkát. Brrrr… Mennyi felesleges szemét termelődik így és aztán nem is fog lebomlani soha. Arról nem is beszélve, hogy hivatalosan az eldobható pelenkából is ki kell mosni a kakit mielőtt kidobod. Ezt vajon hányan teszik meg? Meg a popsikrém. Nos nálunk a mosi mellett arra sem volt szükség. (Vagy csak nagyon ritkán) Ugye az eldobható pelenka nedvszívó magja minden nedvességet kiszív, ezért kiszárad, kisebesedik a popsi. Ezt megelőzvén mindenféle kemikáliát kensz a babapopsira, hogy megvédd… Igazi spirál csapda. Inkább megmutatom a pelusbázist a fürdőszobánkban (popsitörlők, azoknak a peluszsák, plusz a tároló vödör:

IMG_20180517_093330

Szóval nem kell rakéta tudósnak lenni a moshatózáshoz, bárki képes rá ha egy kicsit is nyitott a dologra. Hamar beépül az élet körforgásába és észre sem veszed, hogy ez bármivel is több munkát jelentene. A mosása sem ördöngösség. Ha eleve környezet és bőrbarát mosószerrel mosol akkor akár a saját ruháiddal együtt is pöröghetnek. A túl szappanos mosószerektől, öblítőktől veszíthet a nedvszívó képessége az anyagoknak ezért ez nem ajánlott.

Léteznek pici újszülötteknek is pelus és nagyobb egyméretesek is amik évekig jók a gyerekre. Ezen a képen Hanna 11 naposan az első mosipelusában. Vele is eldobhatóztunk az elején de alig vártam, hogy moshatóba rakjam.

FB_IMG_1526813321201

A jó minőségű pelenkák több gyermeket kiszolgálnak. A készletünk nagy részét használtan vettem vagy cseréltem. Ugyanis a mosipelus egy óriási közösséget is épít. Bizalmi alapon tudtuk cserélgetni a pelenkákat, gyerekruhákat is akár az ország másik végéből is. Léteznek nagyon szuper mosipelus klubbok ahova elmehetsz informálódni, ismerkedni, megtapogatni a pelusokat és kölcsönözni is lehet. Vannak webshopok is ahonnan kölcsönözhetsz egy kisebb készletet, hogy megnézd nektek bejön e ez a fajta pelenka. Hát nem nagyszerű?  Ezen a képen a baloldalon Léna látható 2015-ből, a jobb oldalon Hanna két évvel később ugyan abban a pelusban.

FB_IMG_1526813362713

Ami még nagyon kifizetődő módszer a mosható pelenkázás mellett és rendkívül hatékony az a Természetes csecsemő higiéniai (EC). Ennek köszönhetően a lányaim 6 hónapos koruk óta stabilan kaki tiszták voltak nem a pelusba nyomták és a szobatisztaság elérésében ia sokat segít. Erről is csak hosszan tudok írni úgyhogy egy újabb posztot követel magának. 😊

Összegezve a mosipelust, szuper a baba bőrének hogy természetes anyagokba és nem műanyagba csomagolod (főleg a fiúk gojszlijainak fontos ugyanis az eldobhatóban sokkal magasabb a hőmérséklet), jó a pénztárcádnak, ugyanis ha a készletedet a legdrágább limitált pelenkák alkotják még akkor is kifizetődőbb, mint a folyamatos eldobhatózás. A környezeti terhelést remélem nem kell részleteznem. Létezik peluszsák amiben szállíthatod a pelenkát, létezik eldobható betét a mosható külsőbe ami utazáshoz pl jó megoldás lehet és számtalan lehetőség van, hogy ne a négy fal között töltsd a napjaid akkor sem ha mosizol. Keress a közeledben valakit aki mosizik és biztosan megmutatja mit hogyan mivel kell használni. Aztán csak kezd el.

Ha viszont teljesen elrettent a dolog akkor jó ha tudod, hogy léteznek lebomló pelenkák amiket akár komposztálni is lehet, természetesen ezeket is ki kell előtte öblíteni. De legalább nem 500 év a lebomlási idejük.

Huhh, erről a témáról ilyen röviden nehéz beszélni de egy jó kávé vagy tea mellett egy jófej mosimamival már annál jobban ki lehet bontakozni. Mert az eddigi ismereteim szerint akik mossák a pelenkáját a gyereknek azok nyitottak és elfogadóak. Az ilyenekkel pedig élmény együtt tölteni az időt. ❤

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s