Egyéb

Horgolt fali dekoráció

Hiszitek vagy sem, én is egy nyuszis dekorációval készültem nektek mára. Pedig nem beszéltünk össze a lányokkal! 😉 Amennyiben követitek az oldalamat és/vagy a blogomat már észrevehettétek, hogy szeretek kísérletezni olyan alapanyagokkal amiket korábban még nem használtam. Így történhetett meg, hogy ez a falidísz zsinórfonalból készült el. Ahogyan az amigurumiknak úgy az XL fonalak horgolásának is megvan a maga technikája. Én most egy olyan mintát hoztam nektek ami leginkább arra való, hogy inspiráljon titeket arra, hogy a saját ízlésetekre formáljátok.

Névtelen terv (2)

Kezdjük is akkor el!

Fonal: Bobbiny Junior melírozott szürke és krémszínű
Tű: 7-es méret

Akasztónak: bambusz vagy fa darab (a gyerekek úgy is imádnak gyűjtögetni)

Bojtnak: makramé fonal vagy bármilyen otthon fellelhető pompomnak alkalmas fonal

Első lépés az anyag beszerzés és minta tervezés. Az én választásom a Bobbiny zsinórfonalak közül a Junior vastagságúra esett, ez kb cipőfűző méretű zsinór. 7-es horgoló tűt használtam hozzá így nem lett túl szoros a minta de nem is túl laza. A tervezéshez pedig egy négyzetrácsos papírra és ceruzára van szükséged. A nyuszikán az x-ek jelölik a puff stich helyét (natúr színű fonal) az üres helyek pedig egyráhajtásos pálcákat (szürke). Szerettem volna egy igazán rusztikus, pufi nyuszit ami kicsit 3D hatást eredményez a képen.

IMG_20190408_074055
A teljes kép szerkezete

Második lépés: A zsinórfonal gombolyagon megkeressük azt a végét amin egy kis görcs van. Ezzel a végével kezdünk el dolgozni így megakadályozzuk, hogy a szép fonalunkból egy igazán nagy kupac góc keletkezzen.

Felveszünk 21 szemet kezdésnek és horgolunk 3 sor erp-t oda-vissza.

A negyedik sorban kezdődik a nyuszi popsija színváltással. Az utolsó erp-énket már az új színnel hurkoljuk át. Amíg a krém színnel dolgozunk addig a szürke fonalunkat is vezetjük tovább a minta között. IMG_20190407_090411

A következő lépés a puff minta horgolása. Ezt úgy kezdjük el, mint az erp-t de nem fejezzük be hanem 4* hurkolunk a horgolótűre és egyszerre húzzuk át a fonalat rajtuk majd egy sima pálcát horgolunk “felé”. Ezt a mintát fogjuk ismételni a nyuszi testének. Mivel oda-vissza horgolunk ezért a színén és a fonákján is tudjuk horgolni a pufi mintát. Közel azonos képet mutat mind a két oldalán.

02.jpg

A színváltásoknál én egyszer sem vágtam el a fonalat hanem a fonákján hagytam és a következő sorban oda emeltem ahol a színváltás kezdődik. Megspórolunk vele egy csomó munkát és egy esetleges bontás alkalmával sem darabolódik a fonalunk. Vigyázunk rá! 😊 Látjátok? Nem vészes de ez úgy is a hátulján lesz a képnek.

img_20190407_091408.jpg

A minta alapján értelem szerűen horgolunk oda vissza amíg a minta végére nem érünk. Még nem dőlünk elégedetten hátra, mert van egy kis dolgunk. Mégpedig a függesztés kialakítása. Én találtam itthon egy régi ajtódísz alapot aminek bambusz az anyaga. A végeredmény összhangjának érdekében befestettem fehér és szürke festékkel. A botra horgolást is mutatom mindjárt. Nagyon egyszerű és ha nem egyenes az alapanyagod akkor így is ki tudod egyengetni az eltéréseket. Szóval egyszerűen hurkolj pálcákat de hagyd rajta a horgoló tűdön és szépen menet közben csúsztasd be a botot is a tű után haladva. Leírni hosszabb egyébként, mint csinálni.

Untitled design (3)

Akasztónak köss rá tetszőleges méretű zsineget és ha van kedved (vagy gyereked aki imádja a bojtokat) akkor készíts neki azt is.

hdr

Nekem volt most itthon makramé fonalam amit nagyon szépen szálakra lehet bontani de bármilyen fonal alkalmas a bojt készítésre ami nem túl vastag. Sima tűvel és cérnával varrtam fel, eldolgoztam a maradék szálakat és voálá. Készen is vagyunk, örömködhetünk.

És miért jó ez a technika? Mert csak a fantázia szab határt neki, hogy hogyan kombinálod. Nehezen megy a pufi minta? Ne ess kétségbe lehet sima erp-kell vagy sima pálcákkal is játszani. Nincs zsinórfonalad de van bármilyen más? Szuper! Akkor használd bátran azokat. Tökéletes lett a nyuszikám? Egy cseppet sem de jól mutat a falon, a gyerekek azt mondták milyen gyönyörűséges és szeretik simogatni a bojtját. Nekem ennyi bőven elég, hogy elégedett legyek.

Untitled design (4).jpg

Alkossatok ti is kedvetekre! Nagyon örülök neki, hogy velünk tartottatok ezen a mini 3 napos ötletelésen és bátran mutassátok meg az alkotásaitokat nekünk is. Használjátok a #horgoloangyalok hashteget hozzá.

Az előző két ingyenes húsvéti mintát itt találjátok:

Zokninyuszi – Boog mintája alapján

Nyuszifüles tároló a Bármitartótól

Várlak majd Titeket újabb mintákkal itt a blogon!

Ui.: Tudjátok számomra mennyire fontos, hogy olyan alapanyagokat használjunk ami nem ártalmas a környezetünkre. A Bobbiny zsinórfonalak 100% újrahasznosított pamut fonalból készülnek. A pólófonalak úgy szintén és Boog nyuszikája is elkészült már egy olyan fonalból ami újrahasznosított farmerből és pet-ből áll. Mindezeket csak azért írom le, hogy tudjatok róla, hogy ha valami újat alkottok azt lehet fenntartható formában is kivitelezni. ❤

Ui2: Az első képen lévő barka úgy nagyjából 4 éve díszíti a konyhánkat. Igen lusta voltam elrakni a húsvéti díszek is rajta lógnak így húsvétra mindig kész a díszítés… 😄

Ui3: Ha azt gondolnátok, hogy nem elég ideálisak a körülmények az alkotáshoz akkor itt és most nyerhettek egy kis betekintést nálam hogyan zajlott…

IMG_20190407_092410.jpg

 

Sziasztok! 😇

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s